Ga naar de inhoud

Burgemeester loeffplein

Pop-up stadspark als interventie voor meer groen

De uitdaging

De laatste jaren is er veel aandacht voor vergroening van versteende binnensteden. Deze vergroening is een belangrijk antwoord op de uitdaging van toenemende hittestress in steden. Daarnaast zorgt vergroening voor een betere biodiversiteit en verbetert het de aantrekkelijkheid van de leefomgeving.

We onderzochten recent, in samenwerking met Altuïtion, de behoefte van de regionale bezoeker en daarin kwam ook groen in de binnenstad als belangrijk thema naar voren. Het gebied rondom de Arena werd specifiek genoemd. Geen verrassing, want het plein was kaal en van steen en werd voornamelijk gebruikt als fietsenstalling. We zien het als onze rol om beweging te creëren binnen dit thema.

We hebben ons samen met onze partners; gemeente Den Bosch, de SOCH (Stichting Ondernemersfonds Centrum ‘s Hertogenbosch) en de BIZ (BedrijvenInvesteringsZone) de afgelopen maanden ingezet om een Pop-up Stadspark te realiseren.

Onze aanpak

Dit project is bedoeld als interventie om aandacht te vragen voor vergroening en verbetering van de leefbaarheid van de binnenstad. Alle belanghebbenden in de binnenstad van Den Bosch zijn het er over eens dat het kernwinkelgebied een stuk groener kan. Je kunt heel lang praten over hoe dat zou moeten, maar met tijdelijke experimenten kun je ook concreet laten zien hoe het kan

Het ontwerp van het park komt van het Rotterdamse Studio 1:1, dat veel ervaring heeft met groene interventies. Zij ontwikkelden eerder een succesvol tijdelijk stadspark in Rotterdam.

“Alle belanghebbenden in de binnenstad van Den Bosch zijn het er over eens dat het kernwinkelgebied een stuk groener kan. Je kunt heel lang praten over hoe dat zou moeten, maar met tijdelijke experimenten kun je ook concreet laten zien hoe het kan.”

Mark de Greeff, Den Bosch Partners

Het park creëert een plek om te ontspannen voor bezoekers en bewoners, maar het heeft daarnaast een rol om de biodiversiteit en de leefbaarheid in de stad te verbeteren.
Het park is er ook om inwoners, cultuurmakers en bezoekers met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld door lezingen te organiseren of een muzikale jamsessie te houden. Het stadspark is eigenlijk een metafoor voor de ambities die Den Bosch Partners voor de stad heeft.

“Meer groen en natuur brengt meer biodiversiteit en kan helpen tegen het hitte-effect in de stad. Want groen is koeler dan steen. Met de route door het park en de sport- en speelplekken stimuleren we gebruikers tot bewegen”.

Lucas Zoutendijk, STUDIO 1:1:

Resultaat

Het Burgemeester Loeffplein is veranderd in een groene oase. Op vrijdag 14 juli is op het Bossche Burgemeester Loeffplein een Pop-up Stadspark officieel geopend door wethouders Ralph Geers en Mike van der Geld. Een pop-up stadspark met bomen, planten, struiken, speelelementen en stoeltjes waar bezoekers even kunnen uitrusten en ontmoeten. Enerzijds om aandacht te vestigen op een veranderend klimaat en hoe je daar als stad mee om kunt gaan, anderzijds om bewoners en bezoekers een aangename plek te bezorgen in de binnenstad van Den Bosch.  Het is bewust een tijdelijk stadspark, we willen leren door te doen en hopen dat het aanzet tot meerdere initiatieven en collectieve verantwoordelijkheid op dit thema.

“De tijdelijkheid van het park heeft al best wat vragen opgeroepen. Iedereen is superenthousiast maar baalt van de tijdelijkheid. Dat zien we als groot compliment. Het park heeft al gezorgd voor de start van andere groenprojecten zoals het vergroening van de achtergevel van Hotel Central. Het bewijs dat de interventie nu al haar werk doet.”

Mark de Greeff, Den Bosch Partners

We stimuleren dat het actief gebruikt gaat worden door bewoners en bezoekers. Daarvoor is binnen het park een actieve ‘lijn’ ontwikkeld van kleine speeltoestellen en bankjes. Het Mariapaviljoen, gelegen om de hoek, verzorgt de horeca. Het park doet meteen zijn werk want elke donderdag is er een salsa dansavond en wordt er vrij gedanst rondom het park. De organisatie is in gesprek met het lokale culturele veld over verdere programmering. Diverse activiteiten zijn al bevestigd. Het programma is te bekijken op visitdenbosch.nl.

Details
Het Pop-up stadspark is open toegankelijk van half juli 2023 tot oktober 2023. Het programma van het stadspark is te vinden op www.visitdenbosch.nl
Initiatieven voor het stadspark? Stuur een mail naar Stefan, projectleider Pop-up stadspark.

Pop-up stadspark Fotografie: Leon van de Broek