Project sfeergebieden
Presentatie eerste drie gebiedspaspoorten
Op maandag 13 november zijn de eerste drie gebiedspaspoorten van de dwaalgebieden Orthenstraat, Uilenburg en Vughterstraat gepresenteerd. Dit is het eerste resultaat van het project ‘aanpak sfeergebieden’. We hebben de eerste exemplaren overhandigd aan Wethouder Ralph Geers en Binnenstadsmanager Chrisje Clement. Chrisje zal samen met het team van Den Bosch Partners de komende periode de aanjager zijn om het actieplan tot uitvoering te brengen.
Aanpak sfeergebieden
In het Economisch Perspectief Brede Binnenstad (2021) spreekt de gemeente haar ambitie uit om de dynamische binnenstad van Den Bosch beter op de kaart te zetten en daarbij gebruik te maken van de verschillende kwaliteiten die ieder gebied in de stad rijk is. Om dat proces goed te structureren hebben we een methode ontwikkeld. Die methode noemen we ‘aanpak sfeergebieden’. De kern is dat we de komende jaren kiezen voor een aanpak van onderaf: een aanpak waarbij de ondernemer, vastgoedeigenaar of bewoner samenwerkt aan de toekomstige werkomgeving en woonomgeving.
De kern is dat we de komende jaren kiezen voor een aanpak van onderaf: een aanpak waarbij de ondernemer, vastgoedeigenaar of bewoner samenwerkt aan de toekomstige werkomgeving en woonomgeving.
Definitie Sfeer en dwaalgebieden
Wij hebben de brede binnenstad op gedeeld in 3 grote herkenbare sfeergebieden: Historische Binnenstad, Spoorzone Zuid en Spoorzone Noord. We zijn begonnen met de Historische binnenstad als belangrijk eerste sfeergebied om te definiëren. In internationale termen zouden we dit gebied het historic district noemen. Binnen zo’n sfeergebied kunnen er ook gebieden zijn met eigen accenten; kleine gebieden of straten die zich binnen een groter sfeergebied onderscheiden. Zo’n gebied noemen we dan een dwaalgebied. Binnen de Historische binnenstad zijn Orthenstraat, Uilenburg en Vughterstraat de eerste dwaalgebieden waar we mee aan de slag zijn gegaan.
Gebiedspaspoort ontwikkeld in co-creatie
Een gebiedspaspoort beschrijft de identiteit, toekomstvisie en concrete wensen van een gebied. Wil je als gebied in aantrekkingskracht groeien, is het goed om gezamenlijk een concrete ambitie voor de toekomst te bepalen en vast te leggen. We hebben daarom per dwaalgebied een collectief van enthousiaste ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners opgezet. Onder leiding van Lieke Dols van strategiebureau The Forward Club hebben zij middels werksessies de identiteit, de ambitie en acties per gebied bepaald. Dit is compact vastgelegd in een gebiedspaspoort. Dit paspoort wordt gebruikt als toetsingskader en inspiratiedocument om de komende jaren de gebieden te versterken.
Wil je als gebied in aantrekkingskracht groeien, is het goed om gezamenlijk een concrete ambitie voor de toekomst te bepalen en vast te leggen.
Resultaat
Een mooi resultaat dankzij de samenwerking en toewijding van alle deelnemers aan de sessies. Leuk om te ontdekken dat elk gebied ook daadwerkelijk een andere identiteit en ambitie heeft. Daar kunnen we mee aan de slag! We hebben er #zinin om gezamenlijk verder te bouwen aan de bloei van deze prachtige gebieden.
Heel mooi om te ontdekken dat elk gebied ook daadwerkelijk een andere identiteit en ambitie heeft. Daar kunnen we mee aan de slag.
De volgende stap
We overhandigde de eerste exemplaren aan wethouder Ralph Geers en binnenstadsmanager Chrisje Clement. Chrisje zal samen met het team van Den Bosch Partners de komende periode de aanjager zijn om het actieplan tot uitvoering te brengen. Vanaf januari gaan we weer verder met de volgende dwaalgebieden om uiteindelijk tot gebiedspaspoorten voor alle dwaalgebieden van de brede binnenstad te komen.
Digitale versies
Download hieronder de digitale versies van de paspoorten
Aanpak Sfeergebieden introductie